• Speelgroep Kapel

Speelgroep Kapel

70-jarig jubileum Speelgroep Kapel (Roermond)

Gefeliciteerd jubilaris! Vertel eens even, hoe is de vereniging ontstaan?
Vlak na de bevrijding in 1945 vonden 3 jonge mannen dat het hoog tijd werd voor vertier in de buurt Kapel in ’t Zand. Het waren Toon van de Broek, Sjra Naus en Joep Pollaert. Zij richtten op 24 oktober 1945 de R.K. Toneelgroep “Jong Kapel” op. Later Speelgroep Kapel. Tot op heden bevinden zich nog nazaten van de oprichters bij de club. Er volgen jaren van veel en weinig spelers, veel en weinig geld, veel en weinig publiek, maar nagenoeg werd er elk jaar een stuk op de planken gebracht, soms meerdere. Inmiddels is de club uitgegroeid tot 25 leden.

Welke variatie in stukken zijn zoal de revue gepasseerd?
Het repertoire was voornamelijk  klucht, en blijspel. Daar zijn later komische thrillers en stukken met muziek, zang en dans aan toegevoegd. Vroeger was er een geestelijk adviseur die veel invloed had in repertoire en uitvoering: vooral niet te frivool en er mocht zeker niet gekust worden!

Wat waren de mooiste herinneringen in deze periode?
Gerry Zeetsen en Ineke Simons, leden van het eerste uur, blikken met plezier terug op producties zoals “De 2e trae van ónger” van  P. Zonruiter in 1981 waarin voor het laatst een van de oprichters: Sjra Naus, in meespeelde. Verder “Vals plat” van Alan Ayckbourn en “Driej is teväöl”van  Jan Blaaser. 

Welke voorstelling heeft dan de meeste indruk achtergelaten? En waarom?
De voorstelling die de meeste indruk heeft achtergelaten was: ‘Vrouluuj gein perbleem’ van Woody Allen. Dit vanwege de uitvoering met zang, dans, de bijzondere timing en de lichteffecten. Hiervoor werd extra inzet van de spelers verwacht. Bovendien waren de repetitieomstandigheden bar, omdat de zaal verbouwd werd en er in koude en tochtige ruimtes gerepeteerd moest worden. Voor deze voorstelling werden we genomineerd.

Verder nog opmerkelijke momenten beleefd die we zeker moeten weten?
Hermien Mooren schreef de succesvolle eenakter ‘het Spijt me’ die later uitgegeven en opgenomen is in de toneelcatalogus. Verder ontving Gemma Vogels een onderscheiding van Veldeke voor haar verdienstelijke dialectvertalingen. Meer vermakelijke zaken waren: licht dat uitviel tijdens de voorstelling; een pistool dat niet afging; iemand deed het in z’n broek op de bühne; een gulp die s openstond tijdens een serieuze scène; spelen tijdens een snikheet weekend in bontjassen en tijdens een strenge winter met kapotte verwarming in zomerjurkjes. En we deden mee aan een toneelmarathon in Maastricht waar bij onze vereniging ’s nachts acte de présènce gaf.

Een mijlpaal is bereikt, en hoe nu verder? Toekomstplannen en wellicht nog stoute dromen?
We gaan door op de ingeslagen weg om naast de avondvullende hoofdproductie ook een kleine productie te verzorgen, zodat iedere speler van onze club aan bod kan komen. Behalve blijspel en klucht hebben ook “serieuzere” stukken en muziektheater onze aandacht. Waarbij misschien wel gewerkt wordt met foto- en filmbeelden. Sinds een paar jaar hebben we jonge nieuwe leden mogen verwelkomen en we hopen dat deze trend zich voortzet. Verder zetten we in op de ontwikkeling van het spelniveau door deelname aan spelcursussen, regelmatige wisseling van regisseurs (professionele) zodat de uitdaging blijft en het spelniveau stijgt.