• Speelgroep Expressie (Heerlen)

Speelgroep Expressie (Heerlen)

70-jarig jubileum 

Gefeliciteerd jubilaris! Vertel eens even, hoe is de vereniging ontstaan?
Tijdens de vastentijd in 1944 werd in Welten in het patronaat een passiespel opgevoerd en na het succes hiervan besloten enkele spelers om een toneelvereniging op te richten.Dat gebeurde dan ook op 7 november 1944. Op het einde van deze eerste vergadering kwam ook nog de naam van de vereniging ter sprake. Het lot viel op "St. Genoveva". Sjaak Gulikers werd de eerste regisseur en drukte een grote, positieve stempel op Expressie. Bij het verplicht worden van een rechtsvorm werd de naam in 1966 veranderd in Speelgroep Expressie Welten-Heerlen. En nu, iets meer als 70 jaar later vieren wij ons jubileum met “Amateurs”.

Welke variatie in stukken zijn zoal de revue gepasseerd?
In de loop der jaren is het accent komen te liggen op het betere repertoire toneel, Ibsen, Molière, Shakespeare. Ook blijspelen (bv. “Liefde half om half”, “de heer van Pourceaugnac” en commedia dell’arte stukken (Goldoni) werden met veel plezier gespeeld evenals maatschappij kritische stukken. Denk hierbij bv. aan “Een vijand van het volk” en “Dat verhaal van jou”. Een heel bijzondere productie was ook “Een Midzomernachtsdroom”. Dat was in 1984 bij ons 40-jarig jubileum.

Wat waren de mooiste herinneringen in deze periode?
Deelnames aan het Amateur Theater Circuit met optredens in de theaters Aan de Nes in Amsterdam hebben veel indruk op ons gemaakt. 
Tevens kijken wij met veel genoegen terug op de samenwerking tussen de Heerlense amateurtoneelverenigingen. 
Ook een heel bijzondere ervaring was de productie “Tartuffe”. In dit stuk kwam zeer veel multimedia aan te pas.

Als je moet kiezen, welke voorstelling heeft dan de meeste indruk achtergelaten? En waarom?
Het stuk “een vijand van het volk” van H. Ibsen in de regie van Franck van Erven heeft veel indruk gemaakt; het is maatschappij kritisch, aangrijpend met bijzondere effecten etc. Met als gevolg deelname aan het Amateur Theater Circuit.

Heeft de vereniging ook moeilijke tijden gekend?
Ja, wat is moeilijk? Nu maken wij een moeilijke tijd door daar de jongeren van Expressie van 50 jaar geleden nu wat ouder zijn geworden. Het ontbreekt ons aan jeugd. Diverse inspanningen hebben nog niet tot resultaat geleid.

Verder nog opmerkelijke momenten beleefd die we zeker moeten weten?
De beroemde acteur Jeroen Willems heeft als kleine jongen bij Expressie gespeeld. Wellicht is daar bij ons zijn toneelcarrière begonnen.
In de loop der jaren won Expressie en zijn spelers vele toneelprijzen o.a. met Virginia Woolf op het Toernooi der Lage Landen in Elsloo. Ook namen wij deel aan het Amateur Theater Circuit met de stukken „Een vijand van het volk“ en „Dat verhaal van jou.“ Op de Toneeldag 2004 in Eygelshoven won Expressie de 1e prijs in de categorie aangrijpend met het toneelstuk „Het geheugen van water“.
Wij hebben ook veel uitwisselingen gehad met verenigingen in het buitenland. Wij denken hierbij bv. aan de Groep Pol Stas uit St. Truiden. Regisseur Franck van Erven begon bij ons in 1975 met “De cactusbloem” en eindigde in 2005 met “De Kersentuin”. Aan Franck hebben wij heel veel te danken.

Een mijlpaal is bereikt, en hoe nu verder?
Met veel plezier gaan wij verder al wordt het steeds lastiger om een goed stuk te vinden dat bezet kan worden door ‘jongeren van 50 jaar geleden’.

Toekomstplannen en wellicht nog stoute dromen?
Wij dromen nog van een nieuwe bloeiende jongerengroep voor Expressie.

 

 


Agenda

3 mei - 1 juni 2019
Sieranoo
Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
Uiteindelijk is er maar één ding dat ons staande houdt in het leven en dat is liefde. Sieranoo is de romantische held in dit verhaal. Een onbaatzuchtige allesomvattende liefde koestert hij voor Roksanne. Er zit hem maar één ding - één gok - een enorme neus in de weg. Hoe zou iemand kunnen houden van een figuur met zo een enorm reukorgaan?>>
18 - 26 mei 2019
De Paoldansers
Toneelvereniging Spelenderwijs (Horn)
Wereldkampioene Yvette wordt omringd door bewonderaars. Een daarvan is Peter Kroetnagel. Hij is Europarlementariër en een moraalridder van goede normen en waarden, maar dat is alleen uiterlijke schijn. Wat Yvette weet, maar Peter niet, is dat Yvette feitelijk de dochter is van zijn 2e vrouw, die hij nog nooit heeft ontmoet, en waarvan hij denkt dat ze voor Artsen Zonder Grenzen werkt ergens in Afrika.>>
18 - 23 mei 2019
Het Damesorkest
Venloos Ald
In een brasserie in een kuuroord speelt een damesorkest van hoge klasse. Zij worden bijgestaan door een mannelijke pianist met een gevoelige, sensuele aanslag. Mme Lebonze de bazin van de brasserie is vol trots als ze haar orkest, wat zij zelf heeft geëngageerd, presenteert. Of ze aan het eind van de avond nog zo trots is?>>
7, 8 , 9, 14, 15 en 16 juni 2019
Weg uit de Peel
De top van het Brabantse en Limburgse amateurtoneel
Het verhaal van Janneke Berkvens beleven: Zij woont met haar ouders, broers en zusje in een armoedig huisje in de Peel. Haar broer Nard en haar vader zijn turfstekers zij en moeten heel hard werken voor een schamel loon. Janneke droomt ervan om juf te worden en zo te ontsnappen aan het zware, uitzichtloze leven dat de meeste Peelbewoners leiden>>
26 april - 24 november 2019
Broelof
Toneelgroep de Bron (Noorbeek)
Hiep, hiep, hoera! Marie en Jacob zijn zjus merriet, nèt getrouwd en ze geven een uitbundig huwelijksfeest. Ze vieren echter niet alleen de liefde, maar ook het leven. Over 5 maanden zijn ze niet meer met hun tweeën, maar met hun drieën. Dubbel feest. Het huwelijk is tot in de puntjes voorbereid. >>