• Speelgroep Expressie (Heerlen)

Speelgroep Expressie (Heerlen)

70-jarig jubileum 

Gefeliciteerd jubilaris! Vertel eens even, hoe is de vereniging ontstaan?
Tijdens de vastentijd in 1944 werd in Welten in het patronaat een passiespel opgevoerd en na het succes hiervan besloten enkele spelers om een toneelvereniging op te richten.Dat gebeurde dan ook op 7 november 1944. Op het einde van deze eerste vergadering kwam ook nog de naam van de vereniging ter sprake. Het lot viel op "St. Genoveva". Sjaak Gulikers werd de eerste regisseur en drukte een grote, positieve stempel op Expressie. Bij het verplicht worden van een rechtsvorm werd de naam in 1966 veranderd in Speelgroep Expressie Welten-Heerlen. En nu, iets meer als 70 jaar later vieren wij ons jubileum met “Amateurs”.

Welke variatie in stukken zijn zoal de revue gepasseerd?
In de loop der jaren is het accent komen te liggen op het betere repertoire toneel, Ibsen, Molière, Shakespeare. Ook blijspelen (bv. “Liefde half om half”, “de heer van Pourceaugnac” en commedia dell’arte stukken (Goldoni) werden met veel plezier gespeeld evenals maatschappij kritische stukken. Denk hierbij bv. aan “Een vijand van het volk” en “Dat verhaal van jou”. Een heel bijzondere productie was ook “Een Midzomernachtsdroom”. Dat was in 1984 bij ons 40-jarig jubileum.

Wat waren de mooiste herinneringen in deze periode?
Deelnames aan het Amateur Theater Circuit met optredens in de theaters Aan de Nes in Amsterdam hebben veel indruk op ons gemaakt. 
Tevens kijken wij met veel genoegen terug op de samenwerking tussen de Heerlense amateurtoneelverenigingen. 
Ook een heel bijzondere ervaring was de productie “Tartuffe”. In dit stuk kwam zeer veel multimedia aan te pas.

Als je moet kiezen, welke voorstelling heeft dan de meeste indruk achtergelaten? En waarom?
Het stuk “een vijand van het volk” van H. Ibsen in de regie van Franck van Erven heeft veel indruk gemaakt; het is maatschappij kritisch, aangrijpend met bijzondere effecten etc. Met als gevolg deelname aan het Amateur Theater Circuit.

Heeft de vereniging ook moeilijke tijden gekend?
Ja, wat is moeilijk? Nu maken wij een moeilijke tijd door daar de jongeren van Expressie van 50 jaar geleden nu wat ouder zijn geworden. Het ontbreekt ons aan jeugd. Diverse inspanningen hebben nog niet tot resultaat geleid.

Verder nog opmerkelijke momenten beleefd die we zeker moeten weten?
De beroemde acteur Jeroen Willems heeft als kleine jongen bij Expressie gespeeld. Wellicht is daar bij ons zijn toneelcarrière begonnen.
In de loop der jaren won Expressie en zijn spelers vele toneelprijzen o.a. met Virginia Woolf op het Toernooi der Lage Landen in Elsloo. Ook namen wij deel aan het Amateur Theater Circuit met de stukken „Een vijand van het volk“ en „Dat verhaal van jou.“ Op de Toneeldag 2004 in Eygelshoven won Expressie de 1e prijs in de categorie aangrijpend met het toneelstuk „Het geheugen van water“.
Wij hebben ook veel uitwisselingen gehad met verenigingen in het buitenland. Wij denken hierbij bv. aan de Groep Pol Stas uit St. Truiden. Regisseur Franck van Erven begon bij ons in 1975 met “De cactusbloem” en eindigde in 2005 met “De Kersentuin”. Aan Franck hebben wij heel veel te danken.

Een mijlpaal is bereikt, en hoe nu verder?
Met veel plezier gaan wij verder al wordt het steeds lastiger om een goed stuk te vinden dat bezet kan worden door ‘jongeren van 50 jaar geleden’.

Toekomstplannen en wellicht nog stoute dromen?
Wij dromen nog van een nieuwe bloeiende jongerengroep voor Expressie.

 

 


Agenda

8 september 2018 - 23 januari 2019
Cloaca
Toneelgroep Blik (Maastricht)
Toneelgroep Blik speelt ook dit najaar het lovend ontvangen stuk Cloaca. Cloaca gaat over vier studievrienden die door omstandigheden worden herenigd. Oude tijden herleven, maar dit geluk duurt niet lang. Het toneelstuk legt bedorven relaties tussen mensen bloot. Vriendschap is ‘een pakketje schroot, met een dun laagje chroom’. >>
5 januari - 31 maart 2019
Oude liefde roest niet
Toneelvereniging Ongeros (Amstenrade)
In een rustig dorpje in Limburg, woont Kaat met haar zoon Pieter op een boerderij. Ze besluiten het tuinhuis als Bed & Breakfast om te toveren om zo de stilte in huis te doorbreken en een extra zakcentje te verdienen. De eerste drie gasten, oma, dochter en kleindochter staan al snel voor de deur.>>
26 januari 2019
Het geheugen van water
De Torenspelers (Theater de Garage, Venlo)
Het verhaal van drie zussen die ieder hun eigen weg zijn gegaan en nu terugkeren naar het huis waar ze opgroeiden voor de begrafenis van hun moeder. Ze herleven oude rolpatronen en jeugdherinneringen komen bovendrijven. De grote hoeveelheid whisky en marihuana die ze tot zich nemen leidt tot hilarische taferelen en oud zeer en geheimen worden blootgelegd .Hun partners proberen de controle te houden maar wakkeren het vuur alleen maar aan. >>
22 maart - 7 april 2019
Gouwe Hendjes
Limburgs Toneel Sittard
Speciaal voor John Kraaijkamp schreef Haye van der Heyden het stuk `Gouwe handjes`. Het verhaal gaat over Louis, die een neus heeft voor wat vrouwen denken, voelen en mooi vinden. Hiermee is hij rijk geworden, want zijn geurlijn, sportbh`s en serreplanten vinden bij de dames gretig aftrek. Wanneer zijn jongere tweede vrouw plotseling overlijdt, neemt zijn leven een onverwachte wending. >>
12 - 14 april 2019
De Drie Witte Berken
Toneelvereniging Mimus Tienray
Boer Basting is eigenaar van Camping “De drie Witte Berken”. Hij wil de camping over doen aan zijn zoon Harm die pas is getrouwd met Isabel. Ze worden bij de exploitatie geholpen door Jannie Schrijns. Ook hebben ze goede contacten met de buren, Onne Bolkema en Bregje de Ruijter. Samen runnen Onne en Bregje een kalkoenfarm.>>